Beste sporters/ouders/trainers,

Vanaf januari jl. hebben wij een onderzoek uitgevoerd binnen Volley Tilburg wat betreft schouderklachten die voorkomen bij volleyballers in de leeftijd van 11 t/m 16 jaar. Dit onderzoek is nu succesvol afgerond en middels deze weg willen wij iedereen van Volley Tilburg laten weten wat de uitkomst van dit onderzoek is.

Binnen de leeftijdscategorie van 11 t/m 16 jaar komen er veel schouderklachten voor maar wordt er met deze klachten niet adequaat omgegaan bij veel verenigingen. Terwijl dit natuurlijk wel beter is. De gevonden risicofactoren uit het onderzoek die bijdragen aan het ontwikkelen van schouderklachten hieronder worden beschreven:
• Overmatig gebruik van de schouder (overbelasting)
• Disbalans van spieren in- en rondom de schouder
• Een abnormale verandering van de schouderblad positie en/of schouderblad bewegingen aanwezig is.
• Verminderde binnenwaartse rotatie van de schouder in 90 graden t.o.v. de andere schouder.

Binnen het onderzoek is een testprotocol opgesteld waarbij de bewegingsvrijheid van de schouder in kaart kan worden gebruikt, als ook de kracht en de rompstabiliteit.
Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat overmatig gebruik van de schouder de meest voorkomende risicofactor is voor het ontwikkelen van schouderklachten. Het is daarom belangrijk voor trainers om vroegtijdig in kaart te brengen of spelers symptomen van overmatig gebruik van de schouder vertonen. Het monitoren van deze symptomen kan door middel van een vragenlijst die de status van de schouder in kaart brengt. Hierop volgend is het belangrijk om de trainingsintensiteit aan te passen en vroegtijdig te starten met een behandelplan wanneer een speler symptomen ervaart.
Een goede samenwerking tussen trainer en fysiotherapeut is hierbij van belang!

Voor iedereen die heeft meegewerkt aan het onderzoek, super bedankt!

Wij hopen zo jullie goed geïnformeerd te hebben en hopen dat iedereen, zowel ouders, spelers als trainers, een oogje in het zeil houden wat betreft de klachten.

Met vriendelijke groet,
Benito van der Beek & Luc Aspers
Opleiding fysiotherapie AVANS Hogeschool Breda