Auw. Dat hadden ze zich dus wel anders voorgesteld, de terugkeer in de Tilburgse sporthal T-Kwadraat. De eerste thuiswedstrijd in het nieuwe seizoen. Na een competitieloos jaar. Maar het werd voor Volley Tilburg Dames 1 een deceptie van de eerste orde. Sliedrecht 2 bezorgde de thuisploeg een kater van jewelste: 0-3, met de alleszeggende setstanden 18-25, 15-25 en 11-25.
Basketbalcoach Marco van den Berg zei in zijn tijd als trainer/coach van landskampioen Eiffel Towers altijd al: ,,Een ploeg moet eerst in het dal belanden voordat het weer omhoog kan.”
Met die woorden in gedachten mag gehoopt worden dat zaterdag het dal wel was bereikt. Want veel meer misgaan? Dat kan haast niet. Waren het de zenuwen om weer voor thuispubliek te spelen? Het leek dat vooral de nieuwkomers er last van hadden.

Het begon al bij de eerste bal van de wedstrijd. De service van Sliedrecht plofte aan Tilburgse zijde op de grond zonder dat ook maar iemand een vin verroerde.
Tot halfweg de eerste set ging het eigenlijk nog wel. Tilburg, startend met Aukje van Loon, Finke van der Markt, Elise Broers, Paula Schellekens, Kim van der Boorn, Loni Wissink en de beide libero’s Kira Westland en Julia de Haan, nam het initiatief. In die fase kon Sliedrecht slechts bijblijven door Tilburgse fouten. Op 11-8 vluchtte Sliedrecht-coach Elroy Bezemer in een time out. Het bleek de ommekeer. Het werd 13-13. Tilburg begon meer en meer fouten te maken. De kopjes gingen omlaag. Er was geen beleving, geen vechtlust meer.
Passend klopte het niet meer, waardoor spelverdeelster Van Loon te veel meters moest maken om nog de aanvallers nog te kunnen bedienen. Er werd te vaak voor veilig gekozen en de middens werden niet meer bediend.
In de tweede set keerde Peggy Blom op midden terug in het veld. Twee weken geleden raakte ze in de laatste oefenwedstrijd tegen Antwerpen nog aan haar enkel geblesseerd, maar het herstel was wonderbaarlijk snel. Maar ook de 32-jarige Blom kon met al haar ervaring, nota bene tegen haar oude team, het tij niet keren. Er werd van alles geprobeerd en gewisseld: spelverdeelster Maureen Pennings voor Van Loon, diagonaal diagonaal Wissink in de pass, Anneloes Blaeser in de derde set op de positie van passer-loper, Van Loon terug het veld. Niets hielp. Powerhitters Wissink en Schellekens bleven het met hun harde knallen wel proberen, maar dat was niet genoeg voor een setje, laat staan een puntje.
Een lichtpuntje was er wel. Was een week eerder in Gouda tegen Vollingo de blokkering nog het zwakke punt. Nu leverde Van Loon, met haar lengte van 1,72 meter net niet de kleinste in het veld, zes heerlijke kill-blocks af.

Al met al genoeg om te analyseren en te bespreken. Koppies weer omhoog. Weg uit het dal. Wellicht kan Ledûb een handje helpen de weg omhoog weer te vinden. De ploeg uit Budel, die zaterdag een veeg uit de pan kreeg van titelkandidaat Activia, is komende zaterdag in T-Kwadraat de tegenstander op Super-Saturday. Dan speelt behalve Volley Tilburg Dames 1 (18.00 uur) ook Heren 1, de nummer twee van de topdivisie, een thuiswedstrijd (20.30 uur).