Alfred Hitchcock had geen spannender scenario kunnen bedenken voor de eerste post-corona competitiewedstrijd van Volley Tilburg Dames 1. In sporthal De Zebra in Gouda ontspon zich een ware thriller tegen Vollingo. Het was spannend, er waren verrassende plotwendingen, er was drama en er was zelfs een door de hal fladderende vleermuis. Alleen een enge man gekleed met zwarte cape ontbrak.
Helaas was het slot van de film niet helemaal zoals de Brabanders hadden gehoopt: een 3-2 nederlaag. Waarmee coach Edward van Erp niet de gedroomde terugkeer in Gouda kreeg, hij was er jaren assistent-trainer, die hij in gedachten had.

En met de nederlaag deed Tilburg zich te kort. Daarmee niets afdoend aan de power en werklust van Vollingo. Tilburg begon met Aukje van Loon, Kim van den Boorn, Paula Schellekens, Finke van der Markt, Loni Wissink en Elise Broers en de beide libero’s Kira Westland en Julia de Haan aan de wedstrijd. Peggy Blom moest vanwege de een week eerder in Antwerpen opgelopen enkelblessure vanaf de kant toekijken.
De wedstrijd ging op en af. De bezoekers uit de Brabantse wolstad dachten bij een 16-20 voorsprong in het eerste bedrijf de set al binnen te hebben. Maar het was vanaf 20-20 peentjes zweten. Met uiteindelijk de 27-25 winst voor Vollingo.

Datzelfde Vollingo dacht na de tweede set, 25-13, de wedstrijd wel in de pocket te hebben. Maar rekende niet met de veerkracht van Tilbrug. De dubbele wissel die Edward toepaste bij de 13-16 voorsprong, Maureen Pennings en Anneloes Blaeser kwamen in het veld voor Aukje en Loni, pakte heel goed uit. Met een vernietigend blok van Kim en Finke werd de 19-25 setwinst en daarmee verlenging van de wedstrijd binnengehaald.
De vierde set was een nagelbijter van de eerste orde. Via 14-14 werd het 18-14 voor Vollingo. De coaches Edward en Dennis Gelissen vluchtten in een time out, pasten de dubbele wissel (nu kwamen Aukje en Anneloes voor Maureen en Loni in het veld) weer toe en daar had de ploeg van Goudse kaas en stroopwafels niet van terug. Bij 19-17 was het tijd voor een time out voor Vollingo, maar die kon niet voorkomen dat via 19-19 met 21-25 de Tilburgse winst werd gepakt en de vijfde set een feit was. Hitchcock zou er een mooie cliffhanger van hebben kunnen maken.
In het vijfde bedrijf was de Tilburgse winst lang in beeld. Tilburg pakte een 1-5 voorsprong. Maar het werd 4-5 en bij de 6-8-kantwissel was alles weer mogelijk. Het werd 12-12, 13-12 en uiteindelijk trok met 16-14 Vollingo aan het langste einde.

Conclusie: een nederlaag met perspectief. Het verschil met de eerste oefenwedstrijd een paar weken geleden, een kansloze 3-0 nederlaag tegen datzelfde Vollingo, was immens. Was het goed? Nog lang niet altijd. De vertoonde film gaf de trainers meer dan voldoende aanknopingspunten om aan te werken: de blokkering, de veldverdediging, de onderlinge afstemming.

Of de volgende Volley Tilburg D1-film weer zo spannend wordt? Komende zaterdag zal het blijken, wanneer Sliedrecht D2, dat zaterdag met in Budel 3-1 van Ledub won, op bezoek komt in sporthal T-Kwadraat. Aanvang 18.00 uur.