Bij dames 1 van Volley Tilburg is in vergelijking met het afgelopen “coronaseizoen”, waarin door de lockdown slechts een handvol wedstrijden werd gespeeld, veel veranderd. Zo heeft de topdivisonist een nieuwe trainer/coach in de persoon van Edward van Erp. Hij is de opvolger van de naar de mannen van Orion vertrokken Dirk Sparidans. Edward is gepokt en gemazeld in de volleybalwereld, zowel als speler als trainer. Hij speelde bij vele teams in de eredivisie en werd als speler van Vrevok landskampioen en bekerwinnaar. Als trainer werkte hij onder andere bij Netwerk STV in Tilburg (eredivisie mannen). Zijn laatste club was Vollingo uit Gouda (topdivisie dames). Edward wordt geassisteerd door trainer Dennis Gelissen en data-analist Teun Pijnenburg en manager Jan Westland, die ook vorig seizoen die functies uitvoerden, alsmede door mental coach William Kolen.

Ook het team is flink gewijzigd. Geroutineerde speelsters als Floor van den Nieuwenhoff (lib), Daniëlle Remmers (pl), Lotte den Exter (mid) en Tess Bekkering (sv) gaan allen op een lager niveau bij Volley Tilburg spelen. Verder vertrokken middenspeelsters Jitske Lagarde en Veerle Mekking. De nieuwkomers zijn jeugdige talenten waardoor het team drastisch verjongd is. Uit eigen gelederen maken Kira Westland (lib), Julia den Haan (lib) en Elise Broers (mid) de stap naar het eerste. Andere nieuwkomers zijn Zoë Korstanje (pl), Peggy Blom (mid), en Maureen Pennings (sv). Zij gaan met Loni Wissink en Anneloes Blaeser (dia), Kim van de Boorn en Paula Schellekens (pl), midden Finke van der Markt en spelverdeelster Aukje van Loon proberen zo hoog mogelijk te eindigen in de topdivisie.

Trainer Edward van Erp is vol vertrouwen dat dat gaat lukken: “Ik ben nu al een aantal weken met de meiden aan het trainen. Het is een jonge groep met weinig ervaring, maar het zijn allemaal speelsters met potentie om door te groeien tot volwaardige topdivisiespeelsters. En het enthousiasme is groot, zowel bij de nieuwkomers als bij de meiden die gebleven zijn. Ik voel ook een duidelijke klik met de groep en zie het als een mooie uitdaging om van dit team een volwaardig topdivisieteam te maken”. Ook aanvoerster Kim van den Boorn gaat er vanuit dat het team in de topdivisie blijft. “Ik denk dat  de komst van de jonge meiden verfrissend kan werken en er nieuw elan in het team komt. Er zal hard gewerkt moeten worden om wedstrijden te winnen, maar dat vind ik alleen maar mooi. Bovendien vind ik het leuk om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de jonge speelsters.”

Zowel Edward als Kim vinden het moeilijk om het niveau van de tegenstanders in te schatten. Zij hebben weinig zicht op de sterkte van de teams omdat mede door de coronamaatregelen veel volleybalsters gestopt zijn. Kim zelf heeft overigens geen seconde overwogen om te stoppen: “Ik vind volleybal veel te leuk en ben ook te jong om al te stoppen. Veel speelsters hebben alternatieve bezigheden gevonden in coronatijd voor het volleyballen. Ze hebben misschien ontdekt dat ze volleybal en de verplichtingen die daarbij horen niet misten en zijn de vrije tijd ook gaan waarderen. Veel speelsters misten de sociale contacten van een teamsport en zijn op zoek gegaan naar een alternatief. Zelf heb ik er enorm veel zin in en kan niet wachten om weer op niveau te volleyballen.” Dat geldt ook voor de nieuwe trainer, die ook hoopt op weer een volledig seizoen volleyballen op topdivisieniveau met publiek.  Edward: “Want wat is er mooier dan wedstrijden om het ecchie spelen in een met supporters gevulde sporthal.”