Na de 2-3 nederlaag vorige week tegen (de nieuwe) koploper Zaanstad stond voor heren 1 weer een topduel gepland. In Oostzaan speelde heren 1 tegen nummer 4 Compaen, dat vorige week verrassend verloor van VELO. De eerste set leek het erop dat Compaen zich wilde revancheren voor die nederlaag (25-21). Daarna was het erop en erover voor heren 1 (18-25, 18-25 en 17-25). Een mooie 3-1 zege dus en opgerukt naar de tweede plaats, twee punten achter koploper Zaanstad.

Coaches Renzo Borrani en Martijn Musters begonnen met Rogier Raemaekers (sv), Niels van Son en Joeri Polman (pl), Thomas van de Ven en Eddy Raaijmakers (mid), captain Rens Kroeze (dia) en Yannick Knechten (lib). Compaen nam een voorsprong van 7-3 en Renzo moest al snel een time-out aanvragen.  Die leek te werken, want heren 1 kwam terug tot 13-13. Daarna had heren 1 opnieuw problemen met de side out en liep Compaen weer uit naar 20-15. Renzo bracht spelverdeler Lucas Vermeulen voor Rogier, heren 1 kon nog wel wat dichterbij komen maar verloor met 25-22.

De tweede set bleef Lucas in het veld. Vanaf dat moment ging het crescendo met heren 1. Lucas, die wegens een zware blessure al drie seizoenen geen volledige competitiewedstrijd had gespeeld, liet zien dat hij nog steeds een volwaardige topdivisiespeler is. Hij wist zijn aanvallers goed te bedienen,  scoorde en passant met zijn sprongservice, blokkerend en met een doortikbal.  Een enorme servicereeks van Thomas zorgde voor een 10-1 voorsprong. Compaen kwam nog wat terug in de slotfase maar heren 1 blokte op 24-18 het beslissende punt binnen.

In set 3 en 4 was er verder ook geen vuiltje aan de lucht. Heren 1 hield de teugels strak door sterk te serveren en hield blokkerend en verdedigend veel tegen. Heren 1 nam vanaf het begin een voorsprong en bouwde die langzaam maar zeker uit (25-18 en 25-17). Kortom een uitstekende wedstrijd waarin alle spelers een goed niveau haalden, met naast Lucas een hoofdrol voor aanvoerder Rens.

Volgende week staat de derby van Brabant gepland, die waarschijnlijk opnieuw zonder publiek gespeeld zal worden, maar wel via de stream te zien zal zijn (You Tube kanaal Volley Tilburg). Deze derby is al jaren een lastige wedstrijd, en dat zal zaterdag niet anders zijn. Gezien de stand op de ranglijst (van Daal staat zesde) is heren 1 wel favoriet. We gaan het zien.