Afgelopen jaar zijn wij, Jelle van Beloois en Niels Donkersloot, binnen de vereniging actief bezig geweest de rugklachten binnen de vereniging in kaart te brengen. Voor dit onderzoek hebben vele van jullie online een vragenlijst ingevuld, hier hebben wij veel reacties op gehad waar wij jullie graag voor willen bedanken!

Naar aanleiding van jullie reacties hebben wij achter de schermen een onderzoek kunnen uitvoeren waaruit blijkt dat rugklachten binnen de vereniging aanwezig zijn. Nu willen wij de belangrijkste gegevens graag naar jullie terugkoppelen zodat je een beeld krijgt wat de uitkomsten zijn van het onderzoek.

In een onderzoeksgroep van 115 personen tussen de 14 en 66 jaar zijn er 70 mensen met rugklachten (61%). 31 mensen ervaren deze klachten ook daadwerkelijk tijdens het beoefenen van de sport volleybal (47%). Rugklachten komen het meest voor binnen de leeftijd van 14 t/m 19 jaar en wordt vooral bij mannen geconstateerd. Daarnaast zijn er een aantal externe factoren gevonden die invloed kunnen hebben op het hebben van rugklachten, namelijk:
– aantal trainingen per week
– het beoefenen van een extra sport
– het hebben van een eerder opgelopen blessure aan de enkel, knie of schouder
– het ervaren van stress.
Deze factoren zijn in de onderzoeksgroep gelinkt aan rugklachten, wat betekent dat wanneer één of meerdere van deze factoren aanwezig zijn bij een individu, de kans groter wordt dat rugklachten zich gaan ontwikkelen. De grootste overeenkomst met rugklachten was te vinden bij het hebben van enkelklachten. Dus: wanneer je in het verleden een enkelblessure hebt gehad, is er meer kans dat je rugklachten gaat ontwikkelen.

Download het onderzoek met resultaten hier: Onderzoek rugklachten

Jelle en Niels.