Zitvolleybal Team 1

Historie

Dokter Ludwig Guttman emigreerde in 1939 van nazi-Duitsland naar Engeland. Begin 1944 vroeg de Britse regering hem een rugblessurecentrum op te starten. In dit instituut zorgde hij dat sport een onderdeel werd van de behandel- en revalidatieprogramma’s van zijn patiënten. Nederland was in 1953 het eerste land dat een sportvereniging voor minder validen oprichtte. Atletiek en ‘zitbal’ waren de hoofdsporten. Het zitbal bleek al gauw te passief, waardoor men naar dynamischer vormen ging zoeken. In 1956 introduceerde het Nederlands Sportcomittee een nieuw spel, zitvolleybal genaamd. Een combinatie van zitbal én volleybal. Zitvolleybal groeide uit tot één van de grootste sporten in competitieverband voor minder validen. Niet alleen voor gehandicapte sporters, maar in de loop der jaren ook voor lang geblesseerde valide sporters. Vanaf 1967 worden er internationale competities gespeeld, maar het duurde tot 1978 voor het ISOD (International Sports Organisation for Disabled) zitvolleybal in haar programma opnam.
Het eerste officiële internationale toernooi – onder de paraplu van het ISOD – vond plaats in 1979 in Haarlem. In 1980 werd zitvolleybal geaccepteerd als Paralympische Sport. De internationale groei ging hard, er werden clinics over de hele wereld georganiseerd en sinds 1993 zijn er WK’s, EK’s en NK’s.

Zitvolleybal bij VolleyTilburg

Bij VolleyTilburgis het tegenwoordig ook mogelijk om te zitvolleyballen. Zitvolleybal is een aantrekkelijke volleybalvariant, zowel om te beoefenen als om naar te kijken. Het is een prima alternatief voor iedereen die niet staand kan volleyballen, maar ook volleyballers met (tijdelijke) blessures aan bijvoorbeeld knieën of enkels kunnen overstappen naar het zitvolleybal. In de Nederlands competitie mag iedereen meespelen, ook zonder handicap.

Ambitie is om vanaf het seizoen 2015-2016 mee te doen aan de 1e divisie zitvolleybal van de Nederlandse Volleybalbond. Dat betekent dat we één keer per maand op een zaterdagmiddag een toernooi spelen. We hebben een aantal vaste spelers, maar daarnaast kan iedereen van de vereniging met ons meedoen aan de toernooien. Lijkt het je dus leuk om een keertje mee te doen, stuur dan even een mailtje.

Met je kont over de grond

Iedereen is welkom om een keer mee te komen trainen. Volleybalervaring is geen vereiste en een handicap ook niet. Meer informatie over zitvolleybal is te vinden op de website van de Nederlandse Volleybalbond of kennisgroep.

Para beachvolleybal

Nu het zaalseizoen ten einde is gaan veel spelers verder in het zand. Logische vraag die opkwam: hoe gaat dat dan met zitvolleybal? Nou dat hebben we dit weekeinde dus geprobeerd.

Het uiteindelijke doel is om dit jaar met het zitvolleybal team mee te kunnen doen aan het jaarlijkse beachvolleybal toernooi van Zoutelande in de nieuwe categorie para-beach. Een grootse ambitie want we moeten het opnemen tegen een afvaardiging van het Nederlands team en een aantal ere-divisie teams. Bij een serieuze ambitie passen serieuze middelen en dus hebben we Marcel Leijten bereid gevonden ons te trainen op de velden van Were Di Beach Tilburg.

Het werd een geweldige, leerzame ervaring. Binnen Nederland (en misschien wel Europa) zijn we het eerste team dat met deze tak van volleybal aan de slag gaat.

Spelregels

Zitvolleybal wordt gespeeld volgens de internationale regels van de WOVD, de internationaal overkoepelende organisatie. Het zitvolleybal hanteert – bijna onveranderd – de basiselementen van het volleybal. Bovenhands en onderhands kennen in verband met de verplaatsingsproblematiek enkele varianten, maar blijven belangrijke technische onderdelen. Naast aanval en blok is vooral de lage verdediging spectaculair. Een sprongservice? Dat mag nou net niet! Het zitvlak of een deel van de romp moet bij bijna elke spelactie contact hebben met de vloer. Een aantal spelregels is dus aangepast:

• het speelveld is kleiner: 6×10 meter
• de nethoogte: Dames 1,05 meter, Heren 1,15 meter
• is bij volleybal de stand van de voeten bepalend bij spelacties, bij zitvolleybal is dat (hoe kan het ook anders) het zitvlak;
• op het moment van de spelactie moet de speler met het zitvlak of een deel van de romp contact hebben met de vloer;
• een serviceblok is toegestaan.

De officiële spelregels zitvolleybal zijn hier uitgelegd.

Competitie

De zitvolleybal competitie kent drie klassen:

Eredivisie
Hier spelen de ploegen een normale competitie met uit- en thuiswedstrijden. Deze worden op zaterdag gespeeld. Aan het eind van de competitie wordt er een play-off gehouden met de nummers 1 t/m 4 van de reguliere competitie. De winnaar mag zich kampioen van Nederland noemen. De kampioen heeft tevens het recht om Europacup te spelen (onder voorbehoud van wijziging, afhankelijk van het aantal inschrijvingen).

Eerste en tweede divisie
In deze klasse wordt de competitie gespeeld in toernooivorm.

Daarnaast worden er regelmatig (recreatieve) toernooien georganiseerd. Internationaal nemen topteams uit Nederland vaak deel aan bijvoorbeeld Europacupwedstrijden (clubteams), terwijl de nationale dames- en herenselecties aan EK’s, WK’s en Olympische Spelen meedoen.
De Oranjedames voeren al jaren de wereldranglijst aan. Bij de Paralympics van 2004 in Athene wonnen de vrouwen de zilveren medaille en in Beijing in 2008 de bronzen. De Europese titel veroverden ze in 2003, 2005 in 2007, de wereldtitel in 2000, 2002 en 2006. In 1980 werd zitvolleybal een Paralympische Sport voor de mannen. De Oranje zitvolleyballers haalden in dat jaar goud in Arnhem. Dat kunstje herhaalden ze in 1984. In 1983 en 1989 werd de ploeg wereldkampioen, in 1981, 1985, 1987 en 1991 sleepten ze de Europese titel in de wacht.

 Spelers

Nr. Naam
1 Mark Barthel
2 Joke Bekers-Smulders
3 Herman van Gestel
6 Edgar Smits
Sonja Snoeren
Marjolijn Tjia-Mertens
Irma Tuynman
Edwin Vermetten
9 Casimir Wernaart

Begeleiding

Trainer: Casimir Wernaart

Training

Maandag: 19:00 uur 20:30 uur

Wedstrijden en uitslagen

Via de Nevobo Volleybal website : Volley Tilburg XZ1

 

Google+